Salahudin Fetić, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak
Salahudin Fetić, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak

Poštovani čitaoci revije „Sandžak“! Neka Vam je mubarek olsun 82. obljetnica Nacionalne revije za politiku i kulturu „Sandžak“, prvog javnog medija u Sandžaku.

Na današnji dan, 1. februara 1932. godine, izišao je prvi broj lista „Sandžak“. Inicijativu za pokretanje lista dala je multietnička grupa naprednih sandžačkih intelektualaca, među kojima su bili Sreten Vukosavljević, Rifat Burdžović, Milivoje Žugić, Tomaš Žižić, Mirko Tomić i Murat-ef. Šećeragić.

Do tada na sandžačkom tlu nije postojao niti jedan medij. Bila je to prva medijska baklja koja iz Prijepolja poče bacati zrake svjetlosti na do tada sandžački medijski mračni prostor, čime Prijepolje postade kolijevka sandžačkog novinarstva.

Obzirom da je taj datum historijski omeđio početak medijske publicistike i žurnalistike u širem kontekstu razvoja stvaralaštva u Sandžaku, Udruženje novinara Sandžaka je 1992. godine 1. februar proglasilo Danom novinara Sandžaka.

Od svog osnutka, pa do dan danas revija „Sandžak“ je prolazila kroz buran period. Znajući značaj novoosnovanog medija u proteklom osamdesetdvogodišnjem periodu, revija „Sandžak“ je bila i ostala trn u oku tadašnjim i svim kasnijim beogradskim režimima. Prof. dr. Šefket Krcić u svom radu „Glas istine i pobune“ podijelio je historijat rada revije „Sandžak“ na pet etapa, i to:

1. Od 1932. do 1938. godine u Kraljevini Jugoslaviji;

2. Od 1945. do 1946. godine pod nešto izmijenjenim nazivom „Glas Sandžaka“, kao glasilo AVNO Sandžaka (ratne narodne skupštine egzistirajuće Autonomne pokrajine Sandžak).

3. Početkom 1991. godine u Sarajevu gdje je izišlo svega par brojeva;

4. Od 1992. do 2004. godine pod izdavačkim pokroviteljstvom Matice Bošnjaka Sandžaka i uredničkim perom prof. dr. Šefketa Krcića;

5. Od 2011. godine (1. februara), pa do dan danas, kada je pod pokroviteljstvom Bošnjačke kulturne zajednice, uz pisanu suglasnost prethodnog izdavača Matice Bošnjaka Sandžaka i glavnog i odgovornog urednika dr. Šefketa Krcića, revija „Sandžak“ predata na emanet novoizabranom uredniku Jahji Fehratoviću, koji ju je uređivao od 1. februara 2011. do maja 2012. godine, potom Hazbija Kalač od juna 2012. godine do oktobra 2013. godine, od kada meni predata u amanet revija „Sandžak“ izlazi u novom, elektronskom ruhu.

Revija „Sandžak“ je, uz brojne prekide, svjedočila historiju Sandžaka posljednjih osam decenija i time bila i ostala jedan od pisaca sandžačke historije.

Kada govorimo o počecima novinarstva u Sandžaku, nezaobilazno je ime Mehmeda Šakira Kurtćehajića (1844–1870), koji je rođen u Bijelom Polju, živio i novinarstvom se bavio u Sarajevu, gdje je svojevremeno pokrenuo časopis „Sarajevski cvjetnik“, što nam govori da su novinarski korijeni u Sandžaku dublji i od 1932. godine.

(revija SANDŽAK | 1. februar 2014. | br. 176 | RevijaSANDZAK.com)

Leave a comment