Piše: Dženis Šaćirović
Piše: Dženis Šaćirović
Pred nama su novi izazovi koje nosi trenutno najprioritetniji poziv u Sandžaku. To je poziv ka političkom ujedinjenju i usaglašavanju političkih interesa kod bošnjačkog naoda. Sandžak je jednom u našoj skorijoj prošlosti vapio za političkim pokretom koji će oko sebe okupiti političku volju. Ta politička volja, koja je došla iz Sarajeva sa prvim demokratskim predsjednikom Bosne i Hercegovine, rah. Alijom Izetbegovićem, u Sandžaku je donijela prve bajrake borbe za pravo i slobodu Bošnjaka. Bajraci slobode vijorili su Sandžakom nepune dvije godine (1990-1992), kada je harmoniju svih naroda, a najviše Bošnjaka, poharala dekadentna politika Slobodana Miloševića, koja je razdvojila Bošnjake Sandžaka sa Bošnjacima u Bosni, a kasnije i Bošnjake u Crnoj Gori. Od tada, pa do danas, u svim republikama bivše nam države, sa stvaranjem nefunkcionalne države Bosne od strane međunarodne zajednice, Bošnjaci su od Bosne otrgnuti, a međusobom razdvojeni raznim viđenjima političkog djelovanja. Nejedinstvo i odsudnost konsenzusa sandžačke politike rezultiralo je dvije decenije unazad, raznoraznim štetnim posljedicama po interese sandžačkih Bošnjaka. U odsustvu matice i njene podrške sandžačka politika nije trajno definirana. U tom kontekstu, nastaju podjele dirigirane od onih koje posebno ne dotiču interesi našeg naroda. Početkom ove decenije, pojavila se nova volja za okupljanjem Bošnjaka, sastavljena od generacije slobodnih ljudi, riješena da nastavi tamo gdje se stalo.
Bošnjački narod u Sandžaku je u mnogim teškim vremenima iznalazio načina da se izbori sa problemima vakta u kojem je egzistirao. U početku nesigurno, amaterskii ostrašćeno prema politici sami sebi smo bili najveća prepreka ka jedinstvu. Naivno vjerujući lukavim učiteljima kopali smo dubok rov između različitih idelogija i sebičnih interesa. To odrastanje iznjedrilo je političku volju koja je spremna i zrela da hrabro pozove na unutar bošnjačko pomirenje. Pomirenje podiže našu politiku na viši nivo i određuje istinske bošnjačke interese i volju naroda. A interesi naroda su pomirenje koje će omogućiti dugo očekivano jedinstvo.
Ovi izbori, bez poruka pomirenja i jedinstva, ne mogu biti izbori za bolju budućnost Bošnjaka u Sandžaku. Sandžačko pomirenje i sandžačko jedinstvo – nemaju alternativu, kao što alternativu nema ni opstanak sandžačkih Bošnjaka na ovim prostorima. Vrijeme stezanja pesnica je prošlo, vakat je za otvorenu ruku prema svim autentičnim predstavnicima Bošnjaka u Sandžaku.

Dženis Šaćirović, Revija Sandžak 184.

Leave a comment