U periodu 22-24.06.2017. godine, u Sarajevu je održana konferencija pod nazivom ,,Dijalozi o naslijeđu MKSJ”. Konferencija koju su ogranizirali Ujedinjene nacije i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, održana je u prostoriji Kongresne sale hotela ,,Holiday”. Tri radna dana konferencije obilježili su paneli, obraćanja, diskusije i predstavljanje rada Haškog tribunala za dvadesetčetiri godine njegovog postojanja. Konferenciji je prisustvovali kompletno rukovodstvo Haškog tribunala, na čelu sa predsjednikom suda g. Carmelom Agiusom, glavnim tužiteljem g. Serge Brammertzom, sekretarom suda g. Johnom Hockingom, portparolom suda g. Nenadom Golčevskim, te sudijama poput Wolfganga Schomburga i drugima, koji su, također, bili u ulozi uvodničara, moderatora i panelista. Pored oko stotinu pozvanih učesnika, među kojima su delegati Evropske unije, zatim predstavnici misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministri Vlade Bosne i Hercegovine, predstavnici udruženja žrtava rata i institucija za zaštitu ljudskih prava, na ovoj konferenciji su kao jedini učesnici univerziteta iz Srbije, učešće uzeli i predstavnici Departmana za pravne nauke Univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Eldar Šaljić i asistent MSc. Dženis Šaćirović kojima su uručeni posebni pozivi za

Tokom Konferencije, regionalni i međunarodni učesnici razgovarali su o ključnim oblastima naslijeđa Međunarodnog suda i upustili se u aktivan dijalog. Pored osam glavnih panel sesija, Konferencija je ugostila deset pratećih događaja, uključujući promociju knjige, premijeru dokumentarnog filma, otvaranje izložbe i razgovore o raznim regionalnim inicijativama tranzicione pravde. Panel diskusije su počele s normativnim naslijeđem MKSJ-a i njegovim uticajima na nacionalne jurisdikcije, poslije čega su uslijedili paneli o rodnoj pravdi i vansudskom naslijeđu Međunarodnog suda, što je dovelo do konstruktivnih rasprava s publikom. Drugi dan Konferencije bio je posvećen operativnom naslijeđu Međunarodnog suda i tome kako ono može da bude od koristi u procesima pred nacionalnim sudovima; iskustvu svjedoka prilikom svjedočenja pred MKSJ-om i lokalnim mehanizmima za podršku svjedocima; i ulozi odbrane i lekcijama koje su naučene u obezbjeđivanju pravičnog suđenja. Dan je okončan stručnim panelom o istorijskoj vrijednosti naslijeđa Međunarodnog suda. Završni panel Konferencije, koji se bavio nastojanjima Međunarodnog suda u oblasti outreacha, održan je jutros, i na njemu je istaknuta potreba za kontinuiranom edukacijom i informisanjem o radu Međunarodnog suda. Konferencija je okončana prezentacijom zaključaka i preporuka proizašlih iz više panel diskusija. Naglašeno je da će sposobnost nacionalnih jurisdikcija da nastave presuđivanje u predmetima ratnih zločina u skladu s međunarodnim standardimna predstavljati ugaoni kamen naslijeđa Međunarodnog suda. Konferenciju.
Pored panela, učesnicima je prvog dana posjete upriličen prijem kod gradonačelnika Sarajeva u Gradskoj Vijećnici, a drugog dana Konferencije, posjetili su Historijski muzej Bosne i Hercegovine.
Drugog dana Konferencije na petom panelu u okviru diskusije, učešće su uzeli i predstavnici Univerziteta u Novom Pazaru. Tijekom dana Konferencije, predstavnici Univerziteta u Novom Pazaru, imali su susrete sa predsatvnicima Haškog tribunala, Ujedinjenih nacija i institucijama Evropske unije.

Dženis Šaćirović