Uvaženi dr. kakva je vaša uloga na Fakultetu za islamske studije?
Dr.Nazar Omran: Podučavam arapski jezik devet godina i engleski jezik poslednje dvije godine. Također iz tih oblasti pomažem u prevođenju administrativnih poslova i pišem za određene arapske organizacije.

Možete li da opišete svoj život ukratko?
Dr.Nazar Omran: Moj život prolazi kroz više stadijuma. Ja sam rođen i odrastao sam u Siriji. Tamo sam završio srednju školu 1979.godine. Onda sam počeo da studiram inžinjerstvo, te se prebacujem na književnost i završavam studije 1990.godine. U toku tog vremena ja sam radio za ministarstvo u Siriji. Selim se iz Sirije 1992. i odlazim u Mađarsku gdje radim kao direktor euro-kompany na pet godina. Nakon toga selim se 1997.godine za Bosnu u Sarajevo. U Bosni počinjem da radim kao učitelj u Wait hildu. U islamskom centru Al-Amal školi i podučavao sam također engleski jezik. U isto vrijeme radio sam kao novinar na Kuvajt-TV i Tunisija7.
Zbog čega dolazite u Sandžak?
Dr.Nazar Omran: Sviđaju mi se Sanđaklije. Oni su ozbiljniji i odgovorniji u poslu i učenju. Također sam upoznao svoju ženu koja je bila u četvrtoj godini medicinskog fakulteta, ženim je i sa njom sada imam tri čerke.

Kakav je bio Vaš povod da doktorirate i zbog čega ste težili (doktoratu) tome?
Dr.Nazar Omran: Čovjek treba da uči ceo život. Učenje je složen proces. Tokom svog života istraživao sam i čitao razne teme: iz ekonomije, filozofije, historije,…
Za moj predhodni posao mi nije trebao certifikat, ali kada sam počeo da podučavam, ja sam shvatio da mi je on (certifikat) potreban. Tako sam se doškolovao za islamsku teologiju i islamske nauke. Za vrijeme studija uživao sam u učenju. Učenje je povezano sa našim životom i budučnošću i ono utiče na stvaranje te iste.
Kako ste dobili posao na Fakultetu za islamske studije?
Dr.Nazar Omran: Posao sam našao neposredno prije svog dolaska u Novi Pazar. Primili su me Almir Pramenković i Mevlud Dudić kao profesora arapskog jezika.
Znamo da je dogradnja Fakulteta za islamske studije u toku. Kakvu važnost dajete tome i kako vi vidite fakultet za deset godina?
Dr.Nazar Omran: To je veoma lijepo i značajno pitanje. Deset godina radim na fakultetu. Primetio sam progres na mnogim poljima, koji se dešava postepeno. Hvala Allahu u poslednjim godimana progres je brži i napredak se primečuje na mnogim poljima; širenje fakulteta (anfiteatar, biblioteka), polju znanja, organizacije, tehničke opreme, koja znatno doprinosi nastavi i dr.
Pitali ste me da li vidim fakultet za deset godina. Ne vidim fakultet, več univerzitet i nadam se da čemo u skorijim godinama to postići. Također bih želeo da postane glavni centar za islamske nauke na Balkanu.

Šta Fakultet za islamske studije izdvaja od ostalih fakulteta?
Dr.Nazar Omran: Fakultet se po mnogo čemu razlikuje od ostalih. Drago mi je da su ovdje ljudi otvorenog uma i da predstavljamo društvo bošnjaka u lijepom svetlu. Fakultet brine o svojim studentima i trudimo se da im prenesemo znanje na najbolji moguči način i tako doprinesemo njihovom kompletnom razvoju i zdravlju.

Kakvi su danas svršenici fakulteta i da li je ova ustanova uspjela u svojoj misiji?
Dr.Nazar Omran: S obzirom da smo u društvenoj manjini i uprkos tome postoje studenti koji ozbiljno i studiozno pristupaju ustanovi. Trude se od samog početka školovanja da steknu što više znanja, kako bi doprinjeli razvoju sredine i društva. Pojedinci su u tome uspjeli zahvaljujući odgovornosti, velikom trudu i radu.
Na kojim pitanjima se sada bavite, šta mozemo očekivati od vas u budučnosti?
Dr.Nazar Omran: Kao građani ove sredine osječam prema njoj odgovornost, stoga dok ne ostarim radit ću koliko je u mojoj moći da prenesem znanje na mlađe generacije, vrednosti islamskih načela, prave vrednosti koje će im pomoći da razumiju i rade za svoje društvo i okolinu. I ne samo društvu, nego i cjelokupnom čovječanstvu, jer islam šalje takvu poruku. Moramo biti otvorenog uma, komunicirati sa ostalim nacijama i religijama, idejama i ideologijama. Zato nam treba samopouzdanje da predstavimo i diskutujemo o svojim načelima i uvjerenjima.
Kakva je Vaša poruka (onima koji žele upisati fakultet) studentima Fakulteta islamskih studija?
Dr.Nazar Omran: Moj savjet s obzirom da je ovo mjesto za sticanje znanja i uputu nauku da studenti ikoriste svoju poziciju u izučavanju i radu i u tome daju svoj maksimum. Svi naši studenti su lijepo vaspitani, kulturni i duhovno čisti. Zato oni pripadaju društvenoj eliti, toga treba da budu svjestni i shodno tome da doprinose i budu primjer sredine.
Intervju vodila: Nurfeta Šaćirović, studentica FIS-a, Revija Sandžak