Prije negdje oko 40 godina Britanci su postali članica Evropske unije. Ipak, sada na referendumu je sa malom većinom izglasan izlazak Engleske iz Unije. Ipak, još dvije godine će Engleska ostati u Uniji i to dok budu trajali pregovori sa Briselom oko njenog izlaska. Čak je moguće da se nakon pregovora opet raspiše referendum i ponovo glasa ua ulazak ili izlazak iz Evropske unije pod okolnostima kakve su dogovorene sa Briselom. Još se sa sigurnošću ne može govoriti kakve su posledive izlaska Britanije. Naravno da njen izlazak ne znači potpuno ograničenje od Unije. I Švajcarska nije dio Unije, pa ipak ima niz dogovora i ugovora sa njom koji regulišu trgovinu i kretanje stanovništva. Ono što možemo je da postavimo nekoliko hipoteza.
Politika
Velika Britanija je već dugo dio Unije i usko je povezana sa drugim državama npr. Njemačkom. Njemačkoj je godinama bila jak i pouzdan partner. Njemačka bi sada mogla biti češće nadglasana u Evropskoj uniji. Osim toga, generalno će biti teže za političare da sarađuju sa Velikom Britanijom jer su izvan Unije. U samoj Velikoj Britaniji će izlazak imati jake posljedice. Kamerun vjerovatno neće biti premijer. Čak je moguće da se Velika Britanija kompletno raspadne. Npr. U Škotskoj je već jednom bio referendum o mogućoj nezavisnosti Škotske. Takav referendum bi se mogao ponovoti, jer većina Škota su bili za ostanak u Uniji. Irci na sjeveru bi mogli tražiti ujedinjenje sa Irskom. Ono što bi ostalo od Engleske bi bilo daleko od naziva Velika Britanija.
Ekonomija
Za Veliku Britaniju bi važilo isto kao i za sve ostale države van Unije. Dakle, plaćala bi iste carine, za njihove radnije bi važili isti kreteriji kao i za sve ostale. Više od polovina uvoza i uzvoza Evropske unije obavlja Velika Britanija. Englezi su jedan od najvećih ekonomskih prartnera u Uniji. Sada van Unije ukoliko sve postane kompliciranije u smislu birokracije moglo bi se desiti da se mnoga preduzeća distanciraju od Engleske i potraže mjesto u drugim drćavama Unije. Britanska funta je na najnižem stepenu u posljednjih trideset godina tako da bi valuta mogla dodatno da im oslabi. Ima i eksperta koji kažu da na dugoročno izlazak donosi prednosti. Moguće je da se olakša birokracija za Veliku Britaniju i mnogi uslovi takođe, ali ptotiv toga su mnogi. Oni smatraju da treba udariti pečat na Velikoj Britaniji i biti čvrst u pregovorima kako se ne bi dodatno ohrabrile i druge država da napuste Uniju.
Druge države Unije
Jedan veliki dio prihoda u Uniji dolazi iz Velike Britanije. Prema izvještaju iz 2011. godine ona je odmah iza Njemačke, Francuske i Italije. Konkretno, njen izlazak bi se odrazio na Njemačku tako da bi ona morala da plaća dvije milijarde evra više u evropskoj kasi. To je naravno novac koji će joj na drugim mjestima nedostajati. Naravno i za radnije drugih država bi važila neka nova pravila. Čak bi i Premijer liga mogla da trpi jer je veliki broj fudbalera pod ugovorom kao član Unije. A za državljanstvo bi morali da ispunjavaju određene uslove kao što je određeno mjesto na svjetskoj rang listi ili određen broj utakmica igranih za Veliku Britaniju. Što se tiče slobode ulaska u Veliku Britaniju. Sada bi bila potrebna viza. Letovi bi bili skuplju. A erazmus studentima bi bilo teže zbog birokratije. To su za sada samo hipoteze. Ali ako pregovori budu teški kao što traže pojedini političari Evropske unije moglo bi biti još gore. Sljedeće godine su izbori u Francuskoj, a ako pobijedi desnica najavljuje se isti referendom kao u Engleskoj.

Haris Ibrahimović, Revija Sandžak, broj 185.

Leave a comment