Džana Džanković je mlada novinarka, voditeljica i autor nekoliko emisija na Sandžak televiziji od ove godine. Pored profesije, Džana je i student druge godine na katedri za bosanski i srpski jezik i književnost na Departmanu za filološke nauke Univerziteta u Novom Pazaru.
dzana-dzankovic
Od prvih dana studiranja, Džana pokazuje zainteresiranost za javnim nastupom, kroz mnoge univerzitetske aktivnosti i učešća u televizijskim emisijama afirmativne Sandžak televizije koja ima suradnju sa Univerzitetom u Novom Pazaru u sferi pružanja podrške mladima koji žele da predstave svoja umijeća i talente široj javnosti. Praksa je pokazala da su se do sada mnogi studenti Univerziteta u Novom Pazaru uspješno afirmirali, a mnogi i bivali prepoznati po svojim vještinama, te svoj profesionalni radni angažman zasnovali upravo na Sandžak televiziji. Jedna takva priča veže se i za novo lice ove televizije – Džanu Džanković.
dzana-dzankovic
Džana je bila jedan od moderatora manifestacije “Dan Univerziteta u Novom Pazaru“ 04.05.2016. godine u Velikoj Sali Kulturnog Centra u Novom Pazaru. Vođenjem programa i učešćem u ogranizaciji ovog velikog događaja u Sandžaku, pokazala
je svu profesionalnost koja je po ocjeni svih prisutnih, a posebno stručne javnosti bila dobra uvertira za njen profesionalni angažman.
Džana je posljednjih mjeseci vrlo vrijedna i na polju novinarstva. Radila je reportaže, intervjue, istraživanja, te postala jedna od najaktivnih na tom polju u Sandžaku. Džana je, također, jedan od voditelja Dnevnika Sandžak televizije.
dzana-dzankovic
Svojim idejama doprinijela je kvalitetu sadržaja Sandžak televizije, kroz tri autorske emsije: “Magazin”, “Knjiga je moj najbolji prijatelj” i “Naši mališani”.
EMISIJA „MAGAZIN“
Emisija „Magazin“ bavi se aktuelnim temama i događajima. Šta to znači? Emisija ima za cilj obrađivati pitanja koja su bitna za širu javnost. Politika, društvo, kultura, turizam, ishrana i zanimljivosti čine osnovu ove emisije. Naime, emisija nije usmjerena u jednom pravcu već mnoštvo pravaca zapravo privlači ovaj tip emisije. Magazin raspravlja aktivne teme današnjice.
„KNJIGA JE MOJ NAJBOLJI PRIJATELJ“
Emisija „Knjiga je moj najbolji prijatelj“ bavi se promocijama knjiga, razgovorom o djelima velikana ali i o novim djelima koje izdaju novi pjesnici. Osim toga ova emisija je edukativnog karaktera jer podržava i obuhvata sva nova dešavanja u čijoj osnovi su književne večeri, čitanja, takmičenja u osnovnim, srednjim školama ali i takmičenja na fakultetu, prezentira kolumne i daje prostor onima koji se bave kritičkom svijesti.
„NAŠI MALIŠANI“
Emisija „Naši mališani“ je u biti dječiji jutarnji program koji se emituje subotom u 10h i 30min. a reprizira se nedjeljom u 18h i 30min. U okviru emisije postoje ustaljene rubrike:
1) Upoznajmo naše mališane
2) Mala škola engleskog jezika
3) Zdrava ishrana
4) O crtanim serijama

KRATKA BIOGRAFIJA
Džana Džanković je rođena u Istanbulu 1995 godine. Odrasla je u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Književnošću se bavi od malena. Takmičila se kroz osnovno i srednje obrazovanje. Uz to je i sportista. Bavila se košarkom u jednom od najpoznatiji bosanskih klubova- Želji. U dvadesetoj godini seli se u Novi Pazar gdje upisujefakultet za bosanski i srpski jezik i književnost na Departmanu za filološke nauke Univerziteta u Novom Pazaru. Džana Džanković od dvadesete godine radi kao novinar, voditelj i autor emisija na Sandžak televiziji. Pored toga, učestvovala u raznim projektima univerziteta.
Njen osnovni moto je: “Upornost je put do uspjeha ”

Priredio: Dženis Šaćirović, Revija Sandžak, broj 188.

Leave a comment