Na Sveopćem Saboru Islamske zajednice održanom 07.11.2016. godine u Novom Pazaru, na kome su učestvovali članovi Sabora i Mešihata, kao i rukovodioci ustanova, glavni imami, predsjednici medžlisa, muderisi, imami i vjeroučitelji Islamske zajednice; bošnjački narodni poslanici, članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, bošnjački odbornici i drugi politički predstavnici; članovi Senata i Nastavno-naučnog vijeća Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru; predstavnici bošnjačkih nevladinih organizacija; predstavnici sandžačkih medijskih kuća, kao i brojni ugledni pojedinci, nakon razmatranja stanja kolektivnih i individualnih prava muslimana u Srbiji u svjetlu permanentne opstrukcije jedinstva Islamske zajednice i nedavnog ataka na Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, usvojena je ČETVRTA SANDŽAČKA DEKLARACIJA.
Sveopći Sabor, otvorio je učenjem dove Muftija Sandžački Hfz. Abrurrahman ef. Kujević.
Prisutnima su se zatim obratili:
– Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Srbiji – Muftija prof. dr. Mevlud ef. Dudić
– Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo – Muamer ef. Zukorlić.
– Predsjednik Matice Bošnjaka Sandžaka i univerzitetski profesor – prof. dr. Šefket Krcić
– Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i univerzitetski profesor – dr. Jahja Fehratović
– Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) i univerzitetski profesor – prof. dr. Admir Muratović
– Predsjednik Medžlisa u Beogradu Mešihata islamske zajednice u Srbiji i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u Srbiji – dr. Smajo Serhatlić
– Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture vlade Republike Srbije – Edin Zećirović
– Predsjednica Udruženja žena „Ana“ – Muradija Nokić
– Direktor Gazi Isa Begove medrese u Novom Pazaru – Rešad ef. Plojović
– Državni sekretar u Ministrastvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vlade Republike Srbije – Zaim Redžepović
– Glavni imam Medžlisa u Beogradu Mešihata islamske zajednice u Srbiji – Kasim ef. Zlatić
– Rektor Univerziteta u Novom Pazaru – prof. dr. Suad Bećirović
– Generalni sekretar Mešihata islamske zajednice u Srbiji – Samir Škrijelj

Nakon izlaganja, pročitan je tekst Deklaracije koji je nakon čega je ista stavljena na glasanje i izglasana.
Važno je napomenuti da se pozivu na Sveopći Sabor islamske zajednice u Srbiji nisu odazvale druge institucije koje predstavljaju Bošnjake u Srbiji, iako se radilo u knjučnim i fundamentalnim pitanjima od interesa za Sandžak i Bošnjake.narodni polsanik muamer zukorlić

mešihat

mešihat 2
SADRŽAJ DEKLARACIJE
I
Oštro osuđujemo i potpuno odbacujemo tendencioznu i negativnu odluku Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje o akreditaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru koja ima za cilj opstrukciju daljeg razvoja ovog univerziteta i ometanje školovanja mladih u Sandžaku. Atak na ovaj univerzitet znači udar na jedan od najvažnijih stubova mira i stabilnosti u ovom dijelu zemlje i regije.
Tražimo od Premijera i drugih nadležnih organa da se sa ove ustanove hitno skinu sve nezakonite stege kako bi se nastavila razvijati u duhu svoje uloge i potreba studenata i šire društvene zajednice.
II
Odbacujemo i smatramo štetnim neustavno i nezakonito ponašanje pojedinih državnih organa i činovnika na štetu jedinstva Islamske zajednice zahtijevajući od najviših predstavnika države da Islamskoj zajednici osiguraju mogućnost implementacije Ustavom zagarantovanog prava na institucionalno jedinstvo, čime bi se doprinijelo ambijentu osjećaja jednakopravnosti svih građana, što je nužna pretpostavka zaštite od ekstremnih tendencija i ostvarenja pune stabilnosti i očuvanja mira.
III
Od Dijaneta Republike Turske tražimo da prestane sa miješanjem u unutarnje stvari Islamske zajednice čime nanosi ogromnu štetu Bošnjacima i tursko-bošnjačkim odnosima.
IV
Neprihvatljivo je da deset godina od donošenja Zakona o vraćanju oduzete imovine vjerskim zajednicama Islamskoj zajednici nije vraćen nijedan vakufski objekat, što ukazuje na dvojne standarde u primjeni ovog zakona od strane nadležne Direkcije, zbog čega Islamska zajednica i njeni pripadnici trpe ogromnu štetu.
V
Pozdravljamo početak rješavanja pitanja islamske vjeronauke, očekujući da se u narednu školsku godinu uđe sa potpuno legitimnim i kompetentnim vjeroučiteljima.
VI
Od državnog vrha i nadležnih organa očekujemo da prestanu sa ignorisanjem zahtjeva porodica žrtava otmice u Sjeverinu, otmice u Štrpcima i ubijenih u Kukurovićima i Priboju 1992. 1993. godine, čime bi se prihvatila neophodna odgovornost prema žrtvama ovih zločina, što je uslov vraćanju poljuljanog povjerenja.
VII
Od Vlade tražimo da hitno donese konačnu odluku o pešterskoj trasi Koridora 11, čime bi se konačno stavila tačka na višedecenijsku politiku ekonomske i infrastrukturne izolacije Sandžaka i zaustavilo dalje propadanje privrede i iseljavanje stanovništva.
VIII
Od Vlade očekujemo da ubrza početak razgovora o ustavno-pravnom položaju bošnjačkog naroda u Srbiji, što bi unaprijedilo puni domovinski osjećaj među Bošnjacima i doprinijelo otvaranju P oglavlja 23 i 24 i uspjehu pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju.
IX
Prekograničnu evropsku regiju Sandžak smatramo neophodnim faktorom unapređenja regionalne stabilnosti i mira te dugoročnog podsticaja privrednog razvoja. Zato je važno pokrenuti dijalog radi realizacije ovog projekta.
X
Odbacujući sve učestalije nasrtaje na bosanski jezik, posebno od strane Srpske akademije nauka i umjetnosti i Matice srpske, uvjereni da je takav odnos destruktivan za državu i društvo, pozivamo nadležne državne organe da u školama, medijima i javnim ustanovama omoguće Ustavom zagarantovano pravo na upotrebu jezika i pripadnicima bošnjačkog naroda.
XI
Zahtijevamo da se, u skladu sa zakonom, na javnim servisima omogući afirmativno predstavljanje bošnjačkih i muslimanskih vrijednosti i kulture.
XII
Dajemo punu podršku ideji pomirenja i pozivamo sve relevantne političke faktore da nesebično daju podsticaj i doprinos politici dijaloga i pomirenja, što bi dovelo do dugoročnog mira i stabilnosti u zemlji i regionu.

(Dženis Šaćirović) Revija Sandžak, 188. broj

Leave a comment