Marta mjeseca 2017. godine, iz štampe je izašao prvenac Zekerije Šaćirovića, zbirka pjesama stvaranih u periodu 2010-2014. godine. Zbirka sadrži 52 pjesme. Pored autora, na zbirci je radio tim lektora: Aiša Bahović i Mirza Fortić. Kao tehnički urednik, potpisuje se Dženana Redžić-Šaćirović, dok dizajn potpisuje Belmin Kovačević.
Ono što je zanimljiv detalj i nesvakidašlji potez, jeste odluka autora da prije objavljivanja ovog djela, da se obrati po svom izboru određenim kulturnim stvaraocima (njih 14), koji su na kraju ove zbirke pjesama stručno iznijeli svoj sud i mišljenje o pjesmama. Pored njih, valja spomenuti da je recenzent “Delirijuma”, poznati muzičar, tekstopisac i producent, Nikola Vranjković.
Tematika ovog djela predstavlja nesumljiv piščev smisao da, kako kroz metaforu, tako i kroz otvorene distopijske elemente, prikaže svoje lično, ali i poimanje stvarnosti koje društvo kao kolektivitet, svakodnevno doživljava. U tom nedostatku izražaja, ili bolje rečeno ušutkane svijesti da govori u svoje ime, kolektivitet ima tu mogućnost da u kreativnom izražaju Zekerijinog “Delirijuma”, spozna horizonte svega što u biti doživljava. Da se radi o klasičnoj kritici društva, ne bi se moglo govoriti kada je u pitanju ovo djelo. Više bi se moglo govoriti o ukazu na stotine problema kojima smo okruženi, na koje smo navikli i sa kojima se odavno pomirili, pa nam u određenim stihovima sasvim razumske stvari mogu izgledati kao strašne istine sa ruba naše svijesti, koje pošto-poto treba vratiti u zaborav. Upravo tu i leži misija ovog djela – da nas probudi iz stanja letargije, osjećanja prepuštenosti i dekadenciji. Ukoliko je gutanje gorkih pilula u stanju boljesti ljekovito, utoliko je čitanje i analiza ovog djela svojevrstan šok uma koji se budi i razmišlja, te konačno stvara konekciju između sebe i svoje stvarnosti.
Zekerija Šaćirović, ekskluzivno za Reviju Sandžak otkriva da će uskoro održati promociju u Novom Pazaru.
O AUTORU:
Zekerija Šaćirović je rođen u Novom Pazaru 08.11.1988. godine. U Novom Pazaru završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon toga upisuje Fakultet za islamske studije. Tijekom posljednjih godina, bavio se društvenim i kulturno-umjetničkim radom kroz snimanje kratnih dokumentarnih filmova sa Haber Team-om, kao i sa TV Sandžak u ediciji „Hadis dana“, emitiranoj tijekom Ramazana 2015. godine. Zekerija je autor i mnogih tekstova, priča i pjesama objavljenih na portalima i onlajn časopisima. Objavljivao u Bošnjačkoj riječi, Magazinu SAFF, Horizontima, učestvovao u projektu knjige/zbirke eseja “Misli sandžačke omladine“ i knjizi grupe autora sa prostora bivše Jugoslavije i udruženja Mika Antić. Pored pisanja, profesionalno se bavi fotografijom i filmom. Trenutno priprema roman. Živi i radi u Novom Pazaru.

Priredio: Dženis Šaćirović, Revija Sandžak

Leave a comment