Salahudin Fetić, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak
Salahudin Fetić, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak

Poštovani čitaoci Revije Sandžak,

11. maj Bošnjaci svečano obilježavaju Danom bošnjačke nacionalne zastave, kada se navršava 23 godine od osnivanja Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka.

U tom smislu, u ime redakcije i saradnika, te u svoje lično ime
svim Bošnjacima čestitam 11. maj – Dan bošnjačkog nacionalnog bajraka.

Bajrak je uvijek simbolizirao slobodu i dostojanstvo. I u najtežim okolnostima ratova bajrak nije smio pokleknuti, a kamo li pasti. Njegovo posrnuće ili pad značio je nestanak ili pad onoga ko nosi bajrak. Zato Bošnjaci nikada ne smiju dozvoliti da svoj nacionalni bajrak zaborave ili prestanu makar jedan dan u godini zvati njegovim imenom.

Naš bajrak je bajrak slobode koji nas Bošnjake okuplja i ujedinjuje. On simbolizira da su Bošnjaci narod evropskog porijekla u čiju su tradiciju neraskidivo utkane islamske vrijednosti, a grb u obliku štita znači da je naš bajrak naša zaštita. I dok se bošnjački bajrak visoko vihori, to znači slobodu za Bošnjake, ali ne samo za Bošnjake, nego i njihove komšije.

Zato Bošnjaci trebaju biti ponosni na sebe, svoju historiju i visoko podići svoj bajrak kako bi se on što ljepše vihorio, a nas štitio od svih zlih elemenata koji žele naš nestanak.

Glavni i odgovorni urednik Salahudin Fetić
revija SANDŽAK | 1. maj  2014. | br. 179 | RevijaSANDZAK.com

Leave a comment