Mirza Župljanin, akademski slikar rođen je 07.05.1981. godine u Novom Pazaru. Osnovne studije završio na Departmanu umetnosti Univerziteta u Novom Pazaru u klasi profesora Mehmeda Slezovića. Bavi se slikarstvom, vajarstvom, umjetničkom fotografijom, modnim dizajnom, grafičkim dizajnom, dizajnom enterijera i 3D umjetnošću. Radi kao asistent na Univerzitetu u Novom Pazaru. Do sada je imao 61 kolektivnu i 16 samostalnih izložbi. Učesnik vise međunarodnih kolonija. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i dizajn enterijera. Njegove slike se nalaze na doktorarima na univerzitetima u Majamuju , Virdžiniji, Lebanonu i Velikoj Britaniji.
Mirza Župljanin
Kao jedan od najuspješnijih slikara sa prostora Sandžaka, postigao je zapažene uspjehe i na međunarodnom nivou. Renomirani elektronski časopis za slikarstvo Art & painting objavio je sliku Mirze Župljanina “Big beng” (kombinovana tehnika). Uspeh Župljanina je bio utoliko veći, jer Art & painting predstavlja najrenomiraniji svetski eletronski časopis za slikarstvo, a vrlo retko objavljuje slikare koji nisu afirmisani u svetskim razmerama. Urednici Art & pantinga su najpozatiji svetski slikari, kustosi, istoričari umetnosti i kolekcionari.
2015. godine pobjedio je na međunarodnom konkursu časopisa Avlija iz Rožaja na najbolju neobjavljenu fotografiju u regionu.
Direktor britanskog filma Ben Čarls Edvards je njegove slike odabrao za svoj najnoviji film “The Smalls”.
Mirzina umjetnost prisutna je i u mnogim džamijama, kojima je darovao svoj kaligrafski talenat.

Priredio: Dženis Šaćirović, Revija Sandžak, broj 185.

Leave a comment