Rijetki su ljudi koji će pored svih dnevnih radnih obaveza iznaći vremena da se bave nekim meraklijskim zanimanjima, zanatima u kojima se uživa i iskazuje umjetnička nota. Naročito, rijetki su ljubitelji složenijih poduhvata kao što je ovaj. Za porodicu Marovac ni dnevne obaveze ni odsustvo kreativnosti ne predstavljaju problem. Pored prekrasne etno-bahče pokraj svoje porodične kuće u naselju Lug, pored malih arhitektonskih čuda mladog stvaraoca Admira Marovca našoj čaršiji vrlo poznatog i talentiranog mladog arhitekte, nalazi se još jedan zanimljiv i vrijedan projekat – maketa Kule Mortilje u srazmjeri 1:25. Ono što posebno nadahnjuje ovu priču to je ljubav prema kulturnoj baštini koju prema svome gradu decenijama osjeća i manifestira Izet Marovac.

Ekipa redakcije Revije Sandžak posjetila je mali muzej porodice Marovac i uvjerila se da je ovo zaista vrijedno i autentično umjetničko djelo u posljednjoj fazi izrade.
kula motrilja
“Ideja mog baba je bila da napravi realističnu maketu Kule. Pošto ja znam da je spreman na izazove, predložio sam mu da radimo totalnu rekonstrukciju građevine kroz maketu, da samim tim postane svojevrstan projekat i da dobije na vrijednosti. Materijali su svi prirodni. Kamen “pesčar” smo uzeli sa istih mjesta kao što su i oni. Zatim ga razbijamo i dovodimo do sitnih kamenčića adekvtne razmjere. Međuspratne konstrukcije radimo s drvenim gredama koje također režemo u razmjeri. Zatim po gredama kujemo patos. Crteži po kojima radimo totalno su merodavni zato što sam lično mjerio na licu mjesta svaki detalj. Dakle, kompletna materijalizacija je potpuno ista. Umanjen kamen iste vrste, ćeramida namenski oblikovana i pečena u razmjeri. Međuspratne tavanice od drveta sa kompletnom konstrukcijom. Mušerebije (izbačeni dijelovi na vrhu) na vrhu smo takodjer radili autentičnim materijalima, cigla i drvo kao konzolni nosač. One će također biti od istog materijala i oblika. Krovnu konstrukciju sa svim nosećim elementima skoro smo završili. Ćeramide modelovali i pekli, a sad ih postavljamo. Jedino se razlikuje vezivni agregat u odnosu na nekadašnji. Koristimo lijepak za pločice i super efekat daje. Razlog je granulacija, zato što je potrebno i granulaciju umanjiti.

Cilj ovog projekta je jačanje svijesti o spomenicima kulture. Došli smo do kulturološke i ekonomske tačke gdje čovjeku jedino preostaje da pravi svijet u srazmeri 1:25. Cilj nam je da kroz minijaturu podignemo svijest o graditeljskom nasljeđu. Kula je samo početni projekat, biće ih inšallah još dosta. Pored svega hoćemo i da pošaljemo poruku da mi znamo šta su spomenici kulture i da smo kadri da se brinemo o njima i da ih obnavljamo.“ – ističe Admir Marovac

“Kula je nastala iz želje za podizanjem graditeljskog naslijeđa. Dodatna prednost je što se sa vrlo malo sredstava mogu sagraditi objekti koji su u relanom svojim srazmjerama veoma skupi. Tokom realizacije dolazili smo u iskušenje da li da neke stvari mimoiđemo zbog nekih elemenata koji nisu vidljivi, konkretno kada govorimo o unutrašnjoj arhitekturi Kule, ali je nadvladao stav da se treba totalno mjerodavno rekonstruirati i u ovim uvjetima. Kula je spontano nastala, jer smo prepoznali mogućnosti koje nam nisu bile poznate do tada, ali smo ih uspjeli savladati tako da Kula poprima svoj autentični karakter, kako iznutra, tako i spolja.“ – ističe Izet Marovac

Autor projekta: Izet Marovac

Tehnička podrška: Admir Marovac

Ostaje nam da sačekamo da se i posljednja ćeramid(ic)a ugradi na krovu naše manje i mlađe Kule Motrilje, koju nam ovaj put daruju naši vrijedni sugrađani i čuvaoci naše tradicije, Izet i Admir Marovac.

(Priredio: Dženis Šaćirović), Revija Sandžak 184.

Leave a comment