DODIKOV APSURD IDE U PRAVCU DA SE ŽRTVE BOŠNJACI (MRTVI I ŽIVI)
IZVINU SRBIJI ZA GENOCID!

Vrhunac cinizma i apsurda, pročitali smo, nažalost, u beogradskoj „Politici“, „Dodik: BiH treba da se izvini Srbiji“, od 28. februara 2017., str. 4 (autor priloga M. Kremenović). Ovoj je vrhunac beščašća, koji nisu mogli da predvide ni Kafka, ni Orvel, ni Meša Selimović!!!
U spomenutom tekstu se kaže: „Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da tužba protiv Srbije i Crne Gore nije bila legalna ni 1993. kada ju je podneo tadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović.
Neophodno je, kaže Dodik, zatražiti i da se organi BiH izvine Srbiji ’zbog nedopustivog gesta mržnje’, zatim zaključiti da je nemoguće da neko predstavlja BiH ako nema Srba, kao i da bude ukinut OHR, a da Savet za sprovođenje mira prestane sa radom kao i strane sudije…“
Ovdje nije više bitno, šta je Dodik rekao, jer on istupa nekontrolirano sa jasnim stavom, da nakon brojnih tragedija, spriječi pomirenje između Srba i Bošnjaka, što su se zauzeli politički, vjerski i kulturni faktori iz Sandžaka i šire. Očigledno, Dodik se predstavlja kao lovac u mutnom, sa dalekosežnim posljedicama, koji koristi pravnu proceduru aktualne „revizije“ – za svoju politikansku ujdurmu, radi izazivanja i demonstriranja ireacionalnih ciljeva, tj. da on brine o službenom Beogradu i Srbiji, a upravo tim stavovima mržnje prema Bošnjacima i Bosni, nanosi veliku štetu aktualnoj vlasti u Srbiji, koji su ovog „političara“, očigledno, pustili sa koca, da svojim javnim istupima, po Srbiji (za vrijeme raznih manifestacija, gdje je on nezaobilazni govornik mržnje prema Bosni i Bošnjacima), upravo predstavlja glavnog službenika za odnose s javnošću Vlade R. Srbije. Jer, u Bosni mu je zapaženo opozicija R. Srpske, sužila prostor djelovanja i sada on nalazi izlaz, da se stavlja u ulozi advokata Srbije, pa se može steći dojam, da više boravi i djeluje u Beogradu i Srbiji, nego u Banja Luci.
Prema tome, sve što u buduće bude govorio javno Milorad Dodik, Bošnjaci moraju imati na umu, da kroz njega govori sam politički vrh Srbije, koji ga ne zna ili ga ne može obuzdati. Reći danas, 22. godine od tragičnog genocida u Srebrenici (1995), gdje je na zvjerski način ubijeno 8.372. žrtve Bošnjaka, između 12 i 70 godina i isto toliko godina, od prestanka rata u Bosni i Hercegovini, gdje još žive ljute rane žrtava, nisu zarasle (ubijeno preko 150 hiljada civila, silovano preko 100 hiljada Bošnjakinja, likvidirano preko 30 hiljada nevine djece, zatim mučeno više desetiha hiljada žrtava u raznim logorima), nekome poput Dodiku, pada na pamet, da obznenani javnosti, stav – da se Bosna i Bošnjaci trebaju izvinuti Srbiji za počinjeni genocid nad njima i time da se pravdaju, što je netko od žrtava još živ.
Prema tome, u Srbiji da ima pravde, zbog ovih genocidnih izjava mržnje, kada se obilježava 24 godine, od tragedije 20 Bošnjaka u Štrpcima i prije toga na desetine i desetine nevino stradalih u Sjeverinu, u Bukovici i drugim mjestima, ovakve izjave podgrijevaju nezarasle rane Bošnjacima u Sandžaku, koji trpe veliko nasilje i medijsku izolaciju od strane službenog Beograda i službene Podgorice. Sada Bošnjaci ispadaju da su krivi, što su živi, da se umjesto svaki dan, kad se mole Bogu, da se umjestno toga, izvinjavaju Dodiku i beogradskom agresoru i vlastodršcima, što su još živi. U tom pravcu, Dodik je zaslužio, da u Hagu objasni svoju nacističku poziciju i odgovara pred Sudom pravde, pošto u Beogradu mu daju vilu i benificije za ispoljavanje mržnje prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini.
Na koncu, filozofi svijeta su mišljenja, da smrt nije teška za one koji su otišli, već za one koji su ostali. U tom smislu, nije problem što to Dodik govori, bez ikakvog moralnog i pravnog opravdanja, već je problem što njegova epidemija mržnje prema Bosni i Bošnjacima nalazi uporište, da bude objavljena, čak i u „Politici“, koja donekle slovi, kao ozbiljan medij. Očigledno, po nalogu vlasti iz Beograda, „Politika“ objavljuje te notorne gluposti, kako bi pokazala uoči predsjedničkih izbora, kako se službeni Beograd nije odrekao pretenzija prema Bosni i Hercegovini. Nažalost, ovakve stvari tolerira i Međunarodna zajednica ili ostaje slijepa i gluha kod svojih čula. Jasno, ovakve Dodikove izjave, najbolje upućuju, da je Dodik sam sebe eskumunicirao iz Bosne i Hercegovine, jer svojim djelovanjem slijedi Mihajilovićev i Miloševićev projekat „Ram“, na temelju kojeg je okupirana Bosna i Hercegovina i Hrvatska.
Zato, intelektualci okupljeni oko Matice Bošnjaka – Društvo za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka, sa sjedištem u Novom Pazaru, apeluju na aktualne vlasti u Beogradu, da zaustave Dodika, kao bezumnog hajkača. Ako to ne učine, jasno nam je, da ga oni pripremaju za novog mandantara R. Srbije, što nas ne bi nimalo iznenadilo.

E: redakcija@politika.rs; E: pogledi@politika.rs;
E: urednik@preporod.com; E: selman@rijaset.ba;
E: udruzenje.sandzak@ (damar); E: Redakcija TV Sandžak;
E: salahudin.fetic@uninp.edu.rs; E: glavni.ured@bnv.org.rs; E: rekasancak@gmail.com; E: smail.cekic@gmail.com

MATICA BOŠNJAKA – Društvo za kulturu, znanost i umjetnost
THE HOME OF BOSNIAC – THE SOCIETY FOR CULTURE, SCIENCE AND ART OF SANJAK – YU-36300 Novi Pazar, Pošt.fah.124, Fax. (0038) 020/313-122, mob: +381-64-8891-750, 063-13-98-509, 065-582-3284, 067-599-344, Dinarski žiro-rn: 200-65935880-20 Banka – Poštanska štedionica (za Maticu), PJ Novi Pazar * Devizni račun (EURO) BNZCG 505-821-11182-93 – (Za Maticu)
E-mail: dr.s.krcic@uninp.edu.rs i matica_bosnjaka.sandžak@yahoo.com;
Ogranci: 84325 Plav, pošt. Fah 18
LISTU „POLITIKA“ 84000 Bijelo Polje
I DRUGIM MEDIJIMA 384000 Prizren
11000 Beograd

Novi Pazar, 28. 02. 2017.

Za Maticu Bošnjaka
Akademik, dr. Šefket KRCIĆ, vr.
(Kont.tel: 064-8891-750
Adresa: M. Alibašića 3, PF 124
36300 NOVI PAZAR)

Revija Sandžak

Leave a comment