Najnovije prijetnje koje su putem video linka na internetu uputuli pripadnici terorističke ogranizacije tzv. “islamske države” a koje se odnose na pozive na ubijanja muslimanske bošnjačke uleme u Bosni I Sandžaku, predstavljaju ozbiljne namjere da se ugrozi bezbjednost muslimana bošnjaka na ovim prostorima. Prijetnje i poruke upućene putem ovog video linka, konkretno upućene prvom od nekoliko prozvanih za egzekuciju, muftije Muamera Zukorlića, sada narodnog poslanika u Skupštini Srbije, prijetnje su koje se moraju prihvatiti ozbiljno. Tzv. “islamska država”- teroristička organizacija odgovorna djelovanja u nekoliko država i terorističke napade u turskoj i zapadnim zemljama, ima očiglednu namjeru da terorizam proširi na ove prostore. U tom smislu, svi resursi prevencije moraju biti aktivirani. S obzirom na to da njihova misija isključivo počiva na indoktrinaciji krivog tumačenja vjere Islama i da je kao takva prepoznata od strane gotovo stoprocentne populacije muslimana u svijetu, može se reći da su izrazi njihove volje plodni samo tamo gdje trenutno posjeduju određenu vojnu moć, a da izvan granica svog fizičkog terora ostvaruju veze sa ljudima koji će ispunjavati njihove terorističke ciljeve. Konkretno, ovaj link koji upućuje za egzekuciju muslimansko bošnjačke uleme na Balkanu, poziv je novim regrutima koji bi sličnih scenarija kao u Istanbulu, Ankari, Parizu ili Briselu, radili za interese ove terorističke organizacije. S obzirom da su agresija i pokušaj puča u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji od prije skoro deceniju, izazvali određene animozitete prema legalnom rukovodstvu i da je pojava paradžemata, koji djeluju na prostoru Sandžaka, što javno, što tajno, može se uzeti u obzir kao stepen rizika ugrožavanja bezbjednosti muftije i narodnog poslanika Muamera Zukorlića.

PRVA POTENCIJALNA PRIJETNJA: PARADŽEMATI

Mešihat islamske zajednice u Srbiji, već skoro deceniju nema ingerencije nad svim elementima koji se pozivaju na vjeru Islam a djeluju na prostoru Sandžaka. Samim tim, Mešihat, van svojih institucija, od vrtića i škola Kur’ana do Fakulteta za islamske studije, nema ingerencija o vjerskom obrazovanju I moralno-duhovnom stanju ljudi koji godinama odbijaju da prelaze čak i pragove džamija u Sandžaku, već samoorganizirano praktikuju vjerski odgoj, a često vode zatvoren život u krugu istomišljenika. Kao potencijalna prijetnja za realiziranje terorističkiih napada u Sandžaku, mogu se uzeti ove skupine. S obzirom da je indoktrinacija i poigravanje sa emocijama vezanim za islam, glavna poruka terorista, labilne, nedovoljno obrazovane, psihiki nestabilne i osobe krivog učenja interesnog fragmentiranja Kur’ana i Sunneta, mogu poslužiti terorističkim ciljevima. Potrebno je temeljno ispitati djelovanja svih džemata koji djeluju van ingerencija i upravljanja Mešihata, i procijeniti spepene rizikanjihovog djelovanja, jer nepriznavanje jedinstvene Islamske zajednice i nepriznavanje vrhovnih autoriteta muslimana u Srbiji, služi kao prvi stepen ostvarivanja prijetnji djelovanja protiv njih samih, ali i apsolutne
većine vjernika koju podržavaju legalne institucije. U tom smilsu, potpuno se opravdava rizik ugrožavanja bezbjednosti muftije Muamera Zukorlića, narodnog poslanika, koji je već ranije i bio
meta ekstremista na ovim prostorima i čija likvidacija je jednom i ozbiljno bila pripremljena za realizaciju.

DRUGA POTENCIJALNA PRIJETNJA: KRIMINALNI KRUGOVI.

Druga potencijalna prijetnja po bezbjednost muslimansko bošnjačke uleme jesu kriminalni krugovi do kojih može doći ova teroristička organizacija, s obzirom na to da raspolaže sa značajnim materijalnim sredstvima. U prilog tome ide i saradnja sa sličnima tokom izvođenja terorističkih napada u Evropi.

BIA I PU NOVI PAZAR MORAJU REAGIRATI I NAPRAVITI PLAN DJELOVANJA ZAŠTITE OD TERORIZMA.

Bezbjednosno-informativna agencija sa ispostavom u Novom Pazaru u suradnji sa policijskom upravom mora uzeti u obzir ove prijetnje upućene vrhu islamske zajednice i licima od vjerskog autoriteta, tako što će uzeti u obzir neophodnost stavljanja pod kontrolu samoorganiziranih organizacija i drugih institucija koje djeluju izvan Mešihata. Najprije se moraju pratiti eventualni utjecaji ili pokušaji kontaktiranja terorističkih organizacija sa licima koja posjeduju kriminalne dosijee unutar izdvojenih skupina. Uglavnom kada je riječ o ilegalnim organizacijama, one su umrežene sa ilegalno organiziranim organizacijama u drugim državama, čije djelovanje, kao u našem slučaju, spada izvan djelovanja legalnih institucija. Na principu ilegalnosti počivaju i sve vrste vjerskih ekstrema I radikalnog ispoljavanja koji se uglavnom slažu sa načelima diverzantskog djelovanja. U tom slislu, plan djelovanja mora bitisačinjen od visokoobrazovanih eksperata za terorizam a ujedno i poznavaoca društvenih kretanja u Novom Pazaru na tom planu i svih neprijatelja narodnog poslanika muftije Muamera Zukorlića.

Narodni poslanik Muftija Muamer Zukorlić
Narodni poslanik Muftija Muamer Zukorlić

Dženis Šaćirović, Revija Sandžak, broj 185.

Leave a comment