Revija Sandžak nastavlja praksu predstavljanja Sandžačke omladine prepoznatljive na polju društvenog djelovanja. Sandžak je iznjedrio mnoge mlade ljude koji su se nesrazmjerno svojim godinama istakli na polju nauke, kulture, talenta i struke. Ako bismo govorili o novinarstvu u Sandžaku, a još profesionalnom, te javnom nastupu u medijima, onda se i te kako možemo pohvaliti vrijednim pojedincima na kojima bi nam mogli pozavidjeti i veliki centri, poput glavnih gradova u okruženju. Mnogi su uvidjeli na vrijeme potrebu da ulažu u sebe puno više nego što se to od njih zatjeva, pa su tako struci dali puno više nego što ona to traži. To je ona omladina koja je svoje afinitete i talente afirmirala, te uz matičnu profesiju putem odabira fakulteta, danas ima još neka profesionalna opredjeljenja koja su produkt ulaganja u sebe i želju za ostvarenjem.

Primjer Belkise Crnovršanin je očit primjer. Po akademskom zvanju pedagog, po profesionalnom i životnom opredjeljenju, osobačiji put je polje javnog nastupa i medija. Taj talenat je, kako kaže, otkrila vrlo mlada, tijekom prvih koraka i susreta sa društvenom zbiljom. Od tada, pa do danas, nije se ništa promijenilo, ali je ona evoluirala u jedno od najvećih i najprofesionalnijih imena pod medijskim nebom Sandžaka. A šta li bolje može potvrditi ovu konstataciju od onoga što slijedi u daljem tekstu.
Od ulaganja u sebe do ostvarenja.
Belkisa Crnovršanin je rođena u Novom Pazaru 1991. godine. Potiče iz starogradske porodice koja održava kontinuitet kako formalnog, tako i vjerskog obrazovanja. Nakon završene osnovne škole “Stefan Nemanja”, završila je srednju “Ekonomsko-trgovinsku školu” u Novom Pazaru. Od 2010.do 2014. godine, studirala, a zatim i diplomiralasa akademskim zvanjem – Diplomirani pedagog-vaspitač na Departmanu za Pedagoško-psihološke nauke Univerziteta u Novom Pazaru.
Za vrijeme studija, učestvovala je i pobjedila na studentskom takmišenju iz besjedništva 2011. godine, koje je organizirao Debatni klub Centra za retoriku Univerziteta u Novom Pazaru. Nakon osnovnih studija upisala je master studije na istom departmanu, gdje je apsolvirala i sprema odbranu master rada.
Prvi javni nastup imala je sa svoje četiri godine na TV JEDINSTVO u novogodišnjem programu. Do svoje četrnaeste godine učestvovala na školskim priredbama, te učestvovala u besjedništvu i redovito pisala za školske časopise. Njen talenat za pisanje potvrdila je tada jedna velika nagrada – u školskom časopisu “Školarac”, kao učenik drugog razreda osnovne škole, pobjedila je na republičkom konkursu za osnovce pod nazivom “Pretoči sliku u priču”. Pobjednica je takmičenja u pisanjutekstova i tema pod nazivom “Najboljiradovi”. Od svoje pete godine, pa sve do kraja pohađanja osnovne škole, pohađala je mekteb u Melajskoj džamiji u Novom Pazaru, gdje je redovito učestvovala na ramazanskim i bajramskim priredbama, a nakon završetka četvrtog stupnja vjerske pouke, položila učenje Kur’ana na arapskom jeziku pred komisijom Mešihata islamske zajednice u Srbiji.
REVIJA SANDŽAK, 189. broj

Leave a comment