Zejto Rastoder
Zejto Rastoder

Svi ekonomski pokazatelji država u okruženju i šire nameću ovu temu kao bitnu. Svjedočimo da u vremenu u kojem živimo nemali broj država je u velikoj dužničkoj krizi ili pak u recesiji, dok druge države i njeni predstavnici u vlasti ne vide na pomolu poboljšanje ekonomske situacije ili bilo koji drugi vid ekonomskog rasta. Većina tih država je u ekonomskom kolapsu gdje su dovedeni u pitanje osnovni egzistencijalni uslovi življenja, pa kao posljedicu toga vidimo migraciona raseljavanja pojedinih naroda koji po onoj narodnoj “trbuhom za kruhom” mijenjaju etničku strukturu regiona. Dok su neke zapadne zemlje preplavljene talasima izbjeglica, druge imaju problem umiranja i nestajanja sela i drugih ruralnih područja. Smatramo da nije toliko bitno isticati važnost sela za opstanak cjelokupnog društva, jer to manje-više svako zna. Ovo su važna pitanja pred kojima nemamo moralno ni historijsko pravo da ne pokušamo, u najmanju ruku,  pronaći odgovore na ove izazove savremenog doba. Kada je u pitanju privredni rast, kao i životni standard građana, porast nezaposlenosti, moralna kriza, sve ove pojave u društvu izazivaju nezadovoljstva, depresije, povećanje jaza između siromašnih i bogatih, nestabilnost regiona, uvećanje broja osoba ovisnih o raznim drogama i drugim opojnom pićima, kao i svim drugim porocima koji uništavaju naše porodice i našu omladinu. Da li ovi problemi pogađaju sve nas bez obzira na naciju, vjeru ili kojem političkom bloku pripadamo? Odgovor je svima jasan da siromaštvo, beznađe i svi ovi poroci nemaju vjere niti nacije, već oni podjednako pogađaju sve nas.

logo copy

Postoje razni načini za izlazak iz ovog, naočigled, bezizlaznog stanja. ja Više ćemo se fokusirati na regionalno sagledavanje gore navedenih problema, a u svakom slučaju, ovaj ili sličan model se može primijeniti na bilo koju državu. U Evropi su već duže vrijeme poznati prekogranični regioni ili razne oblasti. Kao primjer ističemo Njemačku i Poljsku, koje su svoje granice kompletno pokrile prekograničnim regionima dok, na primjer, Srbija ima pokrivenu cijelu istočnu granicu, kao i onu prema Hrvatskoj i BiH, prekograničnim regijama i kao takvih ima devet registrovanih, od kojih dvije jako dobro funkcionišu. Jedna od njih, koja je za primjer, jeste Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT), a druga Nišava, gdje je općina Pirot dobila za izgradnju biciklističke staze 12 miliona eura od Evropskog fonda za razvoj prekograničnih regija. Ovo prvenstveno treba shvatiti kao pozitivan primjer uspješnosti funkcionisanja organa i sprega sa lokalnim samoupravama svih općina u Srbiji i onih općina koje pripadaju Bugarskoj. Kao što se da primijetiti, uz obostrano razumijevanje i predani rad ljudi sa tog područja uspjeli su uraditi nešto što je korisno za sve građane sa obje strane granice, a da pritom ne narušavaju državotvornost niti ustav ovih dviju država. U prilog gore navedenog želimo upoznati javnost i čitateljstvo da je EU u Fond za razvoj prekograničnih regiona izdvojila za period od 2014-2020 god. 14 milijardi eura. Koliko moramo biti ograničeni ili neodgovorni da ne iskoristimo ovoliki novac koji nam svima stoji na raspolaganju? Prije svega, moramo ostaviti na stranu naše netrpeljivosti, bilo da su političke,vjerske ili nacionalne. Prioritet nam treba biti bolja budućnost za sve nas i našu djecu. Svako od čitalaca može da pomogne, ako ništa drugo bar pozitivnim komentarom, tako da svi skupa formiramo pozitivnu sliku kod naših predstavnika u vlasti da moraju i trebaju oslušnuti glas građana koji zaslužuju sva prava koja mu pripadaju.

Vjerujemo da već mnogi znaju da je formirana Sandžak EU regija u Crnoj Gori koja u svom Statutu ima Sandžak kao prekograničnu regiju po modelima svih evropskih regija i čiji je jedan od ciljeva poboljšavanje uslova rada i života građana Sandžaka, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Sve to možemo ostvariti u skladu sa evropskim deklaracijama i poveljama, kao i zakonima EU, a da pritom ne kršimo Ustav, državotvornost, suverenitet niti teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore. Ovakvom projektu treba pristupiti bez ikakvih predrasuda. Duboko se nadamo da kod nas u Sandžaku postoji kapacitet u narodu jer pripadamo evropskim narodima sa svim civilizacijskim trendovima i kao takvi možemo i znamo da gradimo bolju budućnost bez robovanja prošlosti, a za veće i plemenitije ciljeve koje pripadaju budućnosti. Gajimo nadu u Vaše duboko razumijevanje, kao i saradnju za bolju i perspektivniju budućnost Sandžaka EU regije, a u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg života.

Autor: Zejto Rastoder
revija SANDŽAK | 10. januar 2014. | br. 175 | RevijaSANDZAK.com

Leave a comment