Capture

Život ljudi u rožajskom kraju početkom XX vijeka tema je i inspiracija za dokumentarno – igrani film „TRAGOVI U MJESEČINI“ koji se aktivno snima u Rožajama u produkciji Artvizijafilm.

Tim povodom razgovaramo sa rediteljem i scenaristom filma gospodinom Eldarom Lakotom.

 

Recite nam nešto više o vašem projektu i zašto baš o kulturi Rožaja?

Riječ je o istoriskoj, igrano-dokumentarnoj rekonstrukciji života u rožajskoj čaršiji i selu.

Pošto sam prvi filmski producent iz Rožaja moja energija i snaga je isključivo usmjerena ka očuvanju i prezentovanju vrijednosti Rožaja u svim sferama. O svemu tome svjedoči na desetine fotografija i raznih video formi ciji sam ja autor. Sve to sam radio sa ciljem da ljudima koji ne poznaju Rožaje i Rožajce a koji su sliku o nama (uglavnom negativnu ) stekli putem pisanih medija na neki nacin ispravim i prikazem u pravom svijetlu.

Još od upisa na fakultet vizuelnih umjetnosti odsjek filmske produkcije imao sam želju da prezentujem našu kulturnu i istorisku baštinu koja je po mnogo čemu jedinstvena u Crnoj Gori. Posljednjih godina od strane entuziasta i čuvara narodnog blaga bilo je pokušaja da se nešto filmski napravi o starim Rožajama, medjutim radi se o video formama koje su potkrijepljene isključivo fotografijama i koje nisu radjene filmskim jezikom i filmskim pravilima što im ni u kojem slučaju ne umanjuje važnsot već imaju zapaženo mjesto u dokumentarnosti.

„Tragovi u mjesečini“ je prvi istorisko etnološki film na našim prostorima, Sandzaku,Ccrnoj Gori koji se radi po svim filmskim standardima i pravilima koju jedna takva forma treba da zadovolji.

Na šta ste stavili akcenat u filmu i odakle crpite podatke koje prezentirate u filmu?

Kako je ovo istorisko etnološki film, prvenstveni zadatak mi je bio da što bolje shvatim i sebi približm atmosferu života starih Rožajaca kako bih je na što autentičniji način mogao prenijeti na filmskom platnu i približiti svakom gledaocu. U tome su mi u mnogome pomogli naučni radovi koji su objavljivani na teme života i običaja kao i razgovori i zapisi sa starim Rožajcima koje sam pravio tokom dvogodišnjeg istraživanja na ovu temu.

Gdje se vrši snimanje, ko Vam pomaže i pravljenju scena i pronalaženju stare odjeće?

U filmu ću oživjeti sve bitnije dogadjaje, običaje, karakteristike i specificnosti rožajskog kraja koje su izbrisane ili su pak u odumiranju. Sve one će biti prikazane kroz zbir igranih sekvenci koje imaju dokumentarnu i izuzetno emocionalnu pozadinu i povezane su u jednu logičnu i funkcionalnu cjelinu.

U produkciji svakog filma jednu od glavnih karika imaju scenografija i kostimografija. Nažalost, Rožajci su, slobodno možemo reći, uništili čaršijsku staru kuću i ambijente koji su bili jedinstveni po mnogo čemu pa je i scenografija ovog fima u pojedinim djelovima uslovljena CGI efektima, koji će u potpunosti rekonstruisati te ambijente. Što se tiče kostima, za potrebe filma su uradjene originalne seoske i gradske nošnje, te će gledaoci imati priliku da uživaju u bogatsvu i raskošu narodnih nošnji.

U filmu sudjeluju neki od najvećih čuvara naše baštine medju kojima ću pomenuti Baliju Kurpejovića doajema izvorne muzike i pjesme iz glasa. Moram priznati da je ekipa koju predvodim dobila veliku podršku gradjanstva te nam se svakodnevno javljaju za razne vidove podrške pogotovo kada su u pitanju odredjeni rekviziti za scene koje radimo.

Imate li finansijske podrške od države?

Film je jednim dijelom dobio finansisku podršku Fonda za manjine, međutim za ovakvu vrstu projekta je to razočaravajuće imajući u vidu da se radi o filmu. Ali znajući da smo mi Bošnjaci još uvijek bez jakih institucija kulture i da još uvijek nije stvoren način da se izmjeri šta je to što ima vrijednost a šta ne, pa onda da se javlja na desetine kvazi „autora“, „stvaraoca“, nevladinih organizacija, pomislim da smo od te finansiske crkavice i dovoljno dobili.

Želim da istaknem da zahvaljujući odricanju honorara pojedinih članova ekipe snimanje filma zasad nije dovedeno u pitanje. Nadam se da ćemo tokom preostale produkciske faze zaokružiti finansisku konstrukciju i okončati snimanje.

Film bi premijerno trebao biti prikazan na jesen.

Razgovarao: Salahudin Fetić
revija SANDŽAK | 1. maj  2014. | br. 179 | RevijaSANDZAK.com

Leave a comment